Qsalt creëert een meerwaarde in het verkopen van zout.

Vierde generatie aan het roer

Meer dan 100 jaar geleden kocht Daniel Quatannens de "Zeepziederij van Snaaskerke”. Naast de productie van zwarte zeep en sodakristallen werd ook zout geïmporteerd: het begin van het succesverhaal dat Qsalt vandaag is. Ondertussen heeft de vierde generatie het bedrijf overgenomen en succesvol omgevormd naar een puur zoutbedrijf. Qsalt levert onder leiding van zaakvoerder Benoit Quatannens zout aan rusthuizen, hotels, zwembaden, alsook zout voor industriële toepassingen, strooizout en landbouwzout.

Een rationele stem in een emotioneel proces

Benoit Quatannens nam de zaak in 2011 over van zijn vader, onder begeleiding van Amfico. Die keuze was voor hem vanzelfsprekend: Benoit en zaakvoerder Alexander kenden elkaar uit het verenigingsleven - ondertussen ook langer geleden dan ze beiden willen toegeven.

“Alexander en ik go way back, en volgden elkaars professionele activiteiten reeds jaren vanop afstand. De zaak van mijn vader overnemen was tegelijkertijd een zegen en een vloek: zakelijk onderhandelen met iemand waar je een persoonlijke band mee hebt, is geen sinecure. Het was voor mij een conditio sine qua non dat ik een goede financiële adviseur onder de arm zou nemen die met mij mee kon denken, en in het emotionele proces als rationele tegenhanger kon fungeren.”

Toekomstplannen op maat

Qsalt was een bedrijf met veel potentieel naar de toekomst toe, en Benoit wou een andere richting uit dan de toenmalige koers die het bedrijf vaarde. “Als ondernemer in een KMO redeneert iedereen op basis van zijn persoonlijke situatie. De oudere generatie die uitkijkt naar een welverdiend pension focust zich op de komende vijf, misschien tien jaar. Een ‘jonge snaak’ als ik had plannen voor de komende dértig jaar. Ik zag een grootse toekomst, maar om die waar te maken, wou ik dat het bedrijf van mij was. Dus begon ik, geflankeerd door Alexander, aan het overnameproces. Samen met mijn vader en diens boekhouder stapten we de spreekwoordelijke ring in, voor een proces dat een goed jaar zou duren.”

Iedereen wint.

“Alexander was werkelijk de perfecte aanvulling op mij: hij kon alles wat ik niet kon. Hij is absoluut een specialist, een kei in zijn vak. Zijn ‘geheime wapen’ is dat hij meteen bij alle partijen vertrouwen opwekt, en op een serene maar to-the-point manier het hele proces kon begeleiden. Soms waren dat delicate gesprekken: een familieovername gaat immers voor meer dan de helft over emoties. Alexander zorgde voor de correcte cijfers en berekende manieren om alle partijen met een goed gevoel de tafel te doen verlaten. Hij kon alle meningen met elkaar verzoenen, en tegelijk een jonge visie vooropstellen die de toekomst van het bedrijf zou waarborgen.”

Voice of reason

Maar toen begon het pas voor Benoit: hij moest een bank vinden die in zijn verhaal en visie wou meegaan. “Alhoewel ik Alexander al lang kende, bleef hij mij verrassen. Ook in deze fase schudde hij oplossingen uit zijn mouw waar zelfs onze bankmedewerkers niet van op de hoogte waren. Hij wist vaak meer over de bankproducten dan de bankiers, die aangenaam verrast in het verhaal meegingen. Geen enkele bank zei nee en we hadden het luxeprobleem van te ‘mogen’ kiezen met wie we in zee gingen. Ook voor de begeleiding bij het oprichten van de vennootschappen, de notarisdossiers en het effectief opstarten van de nieuwe structuur had ik aan Alexander een klankbord, een sparring partner en een gezonde voice of reason die mij op het juiste pad hield.”

“Vandaag groeit Qsalt nog steeds, en ik ben nog steeds erg blij met de begeleiding die we kregen én krijgen bij Amfico. Alexander blijft de rode draad doorheen ons dossier, en zorgt ervoor dat we continu ons bedrijf op alle mogelijke manieren optimaliseren. De resultaten spreken voor zich: met de kennis van zaken waarmee hij en zijn team ons ondersteunen, blijven we groeien. Hopelijk minstens tot aan de volgende generatie!