Adolphe Sax & Cie bouwt aan een wereldwijd saxofoonimperium

Het verhaal van Karel Goetghebeur

Dat Karel Goetghebeur de bekendste (en momenteel de enige) Belgische saxofoonbouwer zou worden, dat had niemand verwacht. Hijzelf ook niet. En toch bouwt deze ondernemer vandaag aan een wereldwijd saxofoonimperium met een naam die even iconisch klinkt als zijn instrumenten: Adolphe Sax & Cie. Karel bracht de saxofoon weer thuis waar hij hoort: in België.

Je investeert in de toekomst van je bedrijf door jezelf te omringen met experts.

Het verhaal van Karel is er eentje om te verfilmen

Aan het begin van zijn carrière wees niets erop dat hij saxofoonbouwer zou worden. Hij werkte bij een begrafenisondernemer, en nadien bij een farmabedrijf. Zijn liefde voor saxofoons, zijn hobby, mondde uit in een kleinschalig bijberoep als zelfstandige: hij begon met de assemblage van saxofoons. Self-taught, want een opleiding daarvoor vinden bleek geen sinecure. “Dat bestààt niet in België. In de buurlanden ook niet, trouwens. Saxofoonhersteller wel, maar da’s toch nog iets heel anders dan zelf een instrument van nul creëren.”

Adolphe Sax, de Belgische trots

Van zijn passie zijn beroep maken werd hoe langer hoe meer een droom voor Karel. Hij ging op zoek naar een geschikte merknaam voor zijn eigen instrumentenlijn van alt- en tenorsaxofoons. “Ik dacht bij mezelf: hoe mooi zou het niet zijn om Adolphe Sax te gebruiken als merknaam – onze Belgische trots, de uitvinder van het instrument zelf? Ik was er echter van overtuigd dat deze naam al lang gedeponeerd zou zijn. Niets bleek minder waar: de naam was nog beschikbaar. Toen ging het snel. In 2012 richtte ik Adolphe Sax & Cie op.”

Investeren in advies en begeleiding

In 2015 sloeg het noodlot toe en werd Karel ziek. Door een maandenlange coma hing niet enkel zijn fysieke gezondheid, maar ook die van zijn zaak aan een zijden draadje. “Toen ik genezen was en de draad weer oppikte, zat mijn zaak financieel in slecht water. Ik was niet voorzien op zo’n ingrijpende gebeurtenis, en was er ook niet voor verzekerd. Ik wist niet of ik mijn zaak zou kunnen redden, maar ik wist wél dat ik het antwoord op die vraag nooit alleen zou vinden. Ik ging op zoek naar gedegen advies en begeleiding."

"Via een lovende aanbeveling van een vriend kwam ik in 2016 bij Amfico en bestuurder Alexander terecht. Had ik toen die stap niet gezet, dan had ik de handdoek in de ring moeten werpen. Nog steeds is één van de meest waardevolle beslissingen in mijn ondernemerscarrière geweest om te investeren in hun expertise. Want dat is het: je investeert in de toekomst van je bedrijf door jezelf te omringen met experts.

“Ondernemen lijkt daar erg op: je moet expert zijn in 101 zaken, van boekhouden en fiscaliteit tot subsidies, personeelsbeleid of stockbeheer, noem maar op. Ik kàn niet alles weten, maar ik wil het wél zo perfect mogelijk doen. En net zoals met de finesses van de metaallegeringen, ben ik te rade gegaan bij mensen die er wél alles van af wisten. Ik bekeek Alexander als mijn ‘eerste personeelslid’: iemand die ik vertrouw, een klankbord, iemand die meedenkt met de zaak maar mij ook behoedt voor stommiteiten. Soms moet ik ingetoomd worden, soms moet ik een duwtje krijgen. Een onbevooroordeeld klankbord hebben, dat ervoor zorgt dat mijn bedrijf een gezond financieel huis wordt: die zekerheid is rustgevend.” 

Innoveren met een blik op de toekomst

Karel innoveert en investeert in de toekomst van zijn unieke, Belgische merk: met het project Sax4Pax bijvoorbeeld, smeedt hij 193 saxofoons uit granaathulzen uit de oorlogen die hier gewoed hebben. Een uniek project waarvan de opbrengst voor een deel ten goede komt aan een hulporganisatie voor vluchtelingen. Het productieproces van de saxofoon de 21e eeuw binnenloodsen is één van zijn grotere dromen: blijven werken op dezelfde manier als in 1841, dat is met de hedendaagse technologieën niet nodig.

“Maar ook daar weer geldt: ik toets mijn dromen graag af met Alexander. Met een heldere, financiële kijk kan hij de zaken op een nuchtere manier benaderen en vanuit een neutraal standpunt conclusies trekken. Moet ik vooral inzetten op standaardisatie, op kwaliteitscontrole, moet ik eerst nieuwe technologieën implementeren, en kiezen voor mijn ‘industrieel kapitaal’ of eerst de huidige zaak uitbreiden met personeel en inzetten op mijn ‘menselijk kapitaal’? Amfico is doorheen ons volledige verhaal een soort managementkader geweest, waar ik als creatieveling nood aan had. Zowel cheerleader aan de zijlijn als coach, raadsman en ‘part of the team’. Een onmisbare schakel in het succes van mijn zaak, vandaag en morgen.