In gesprek met Tina & Alexander

De tijd vliegt. Daar is iedereen het mee eens. Het lijkt wel gisteren dat Remco Evenepoel de Vuelta won, maar ondertussen komt de eerste lentezon van 2023 af en toe al eens piepen. Ook de accountancy wereld staat niet stil & wij waren heel benieuwd naar hoe Tina & Alexander over de toekomst in onze sector denken.

Hoe maakt Amfico jonge aankomende accountants enthousiast voor het vak?

“Eén van onze bestuurders gaat op regelmatige basis naar hogescholen om daar actief mee te werken aan de toekomst van het beroep. Zo proberen we jong talent te tonen dat we al lang geen 'klassieke boekhouder' meer zijn, maar een coach van de ondernemer. We zijn als het ware de aandeelhouder zonder aandelen. We ondernemen mee met onze ondernemers en dat maakt onze job ook zo aantrekkelijk en bijzonder.”

"We ondernemen mee met onze ondernemers en dat maakt onze job juist zo aantrekkelijk & bijzonder." 

Uit bevragingen blijkt dat veel accountants ‘regelmatig tot zo goed als altijd stress’ ervaren. Hoe biedt Amfico hieraan het hoofd?

“Het welzijn van onze collega’s staat centraal in het warme nest dat we als Amfico geworden zijn. Met onze basiswaarden (mensgericht - familiaal - empathisch) als houvast, doen we er alles aan om hieraan zo veel mogelijk tegemoet te komen."

“Wij proberen onder andere om steeds een voldoende ruim team te hebben zodat ons werk in tijd zeker voor iedereen doenbaar is. Daarnaast maken we ook bij het begin van het jaar een planning op die voor iedereen binnen het normale tijdsbestek haalbaar is. We werken op kantoor ook met flexibele uren en bieden de mogelijkheid om van thuis uit te werken. Dit systeem zorgt er ook voor dat er een betere work-life balance is, wat meehelpt om situaties van stress te vermijden.”

In een tijd waar digitalisering centraal staat, en steeds meer accountancy kantoren hierop inspelen, hoe maakt Amfico nog het verschil met zijn concurrenten?

“We proberen zeker altijd mee te zijn op vlak van digitalisatie en ook tot de koplopers te behoren. Dit doen we niet alleen. Samen met ons collectief van accountants (Complium) hebben we de krachten gebundeld om samen sterk te staan als onafhankelijke en familiale kantoren.”

Samen met ons collectief van accountants, beter gekend als ‘Complium’, hebben we de krachten gebundeld om samen sterk te staan als onafhankelijke & familiale kantoren.

Hoe probeert Amfico als onafhankelijk kantoor de concurrentie aan te gaan met grote kantoren?

“We onderscheiden ons eigenlijk op heden al door net die bedrijfscoach te zijn die niet alleen de jaarrekening opmaakt en de cijfers bespreekt, maar ook meedenkt met de ondernemer en zijn familie. Dit gaat heel ruim: over zijn bedrijf, zijn welzijn, zijn eigen medewerkers … Als 'sparring-partner' van de ondernemer proberen we op een duurzame manier een lange termijnvisie te ontwikkelen voor alle partijen rondom de onderneming.”

"Advies hangt dan ook vaak af van de persoonlijkheid of de wensen van de ondernemer. En hoewel AI met ontwerpteksten zal kunnen komen, blijft het aanpassen aan de persoonlijke situatie vermoedelijk wel 'mensenwerk', meer en meer zelfs. AI zal waarschijnlijk wel een goede evolutie zijn. Het zal ons in staat stellen om met ons team meer cliënten te adviseren in dezelfde tijd."

Ook zin om samen met ons de bedrijfscoach van de toekomst te zijn?